Χειραγώγιση: Άλλη μία έκφραση τού Φόβου!

2016-12-12 01:26

Πολλές φορές θα έχει τύχει να πέσουμε θύματα ανθρώπων που επιχειρούν να μας χειραγωγήσουν ή ήδη μας χειραγωγούν, και κάποιες φορές, ίσως και εμείς να έχουμε χειραγωγήσει κάποιον άλλον (χωρίς να το έχουμε καταλάβει!)

Η χειραγώγηση, αποτελεί την πιο κοινή εκδήλωση τής προσωπικότητας με το στοιχείο τού διαχωρισμού (εγώ-εσύ). Το άτομο που χειραγωγεί, πιστεύει ότι είναι ανώτερος (διαφορετικός) από τον συνάνθρωπό του και έτσι επιχειρεί να τον χρησιμοποιήσει προς δικό του όφελος, δρώντας ενάντια στην ελεύθερη βούλησή τού τελευταίου.
Ετυμολογικά, η λέξη σημαίνει "παίρνω κάποιον από το χέρι και τον οδηγώ", η νεοελληνική της όμως σημασία έχει διαφορετικό νόημα, αυτό τού "ασκώ σε κάποιον τέτοια επίδραση, με αποτέλεσμα να του αφαιρώ κάθε πρωτοβουλία και κάθε ανεξαρτησία στη σκέψη". 

https://www.greek-language.gr/…/lexica/triantaf…/search.html…

ΠΩΣ ΔΡΑ Ο ΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Οι τεχνικές που χρησιμοποιεί είναι συγκεκριμένες και προέρχονται από μία βαθειά γνώση τής ανθρώπινης ψυχολογίας (επιστημονική ή διαισθητική). Το άτομο χρησιμοποιεί τις ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ επιθυμίες και πάνω σε αυτές χαράζει την πορεία που θα σας επιβάλλει να ακολουθήσετε. Διαστρεβλώνει δηλαδή τα δικά σας θέλω και τα προσαρμόζει επάνω στα δικά του. Αυτό τού δίνει μια ανεξάντλητη δημιουργικότητα, εφόσον τροφοδοτείται συνεχώς από εσάς τους ίδιους! 
Για να δυναμώσει την επιρροή του επάνω σας, θα χρησιμοποιήσει και ένα πλήθος άλλων πλάγιων μεθόδων όπως: Κολακεία ("είσαι πραγματικά ικανός, το είδα από την αρχή..."), Εκφοβισμό ("αν δεν κάνεις έτσι θα πάθεις αυτό κι εκείνο..."), Αδελφοσύνη ("μαζί θα το πετύχουμε" κ.λπ), Ηθική ("είναι δεοντολογικό το θέμα..") και γενικά οτιδήποτε κρίνει ότι τον βοηθάει στον έλεγχο τής προσωπικότητάς σας. Ο χειραγωγός λοιπόν είναι εύστροφος και ξέρει να χειρίζεται καλά τον Λόγο.

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΑΣ ΧΕΙΡΑΓΩΓΕΙ
Καταρχήν, θα νοιώσουμε έναν μεγάλο και αδιόρατο ΦΟΒΟ στην σκέψη και μόνο να πάμε ενάντια σε αυτό που θέλει ο άλλος από εμάς. Φοβόμαστε τις συνέπειες αυτής της "επαναστατικότητάς μας", το ενδεχόμενο και μόνο να εκφράσουμε ότι θέλουμε να διακόψουμε ή να αλλάξουμε πορεία μάς γεμίζει πανικό! Αν καθήσουμε όμως και ερευνήσουμε τους φόβους μας, θα δούμε ότι δεν υπάρχουν πραγματικές συνέπειες! Αυτό δείχνει την αβασιμότητα των φόβων μας και αποτελεί ένδειξη χειραγώγησης.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΟΥΜΕ

Το πρώτο βήμα είναι να ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ότι κάτι δεν πάει καλά στη σχέση μας με αυτόν τον άνθρωπο και ότι δεν είναι φυσιολογικό να νοιώθουμε τόσο πολύ φόβο στο να εκφράσουμε τα δικά μας θέλω. Αυτό ισχύει κυρίως στην περίπτωση που δεν έχει συμβεί κάτι που θα δικαιολογούσε αυτόν το φόβο (π.χ άσκηση σωματικής βίας).
Το δεύτερο βήμα είναι να ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ότι εμείς οι ίδιοι τρέφουμε το χειραγωγό μας με το φόβο και την ατολμία μας, και να καταλάβουμε ότι είναι πολύ εύκολο να κάνουμε τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις.
Στη συνέχεια, χρειάζεται να πάρουμε θάρρος και να εκφράσουμε ΣΘΕΝΑΡΑ την πρόθεσή μας για διόρθωση τής κατάστασης ή και για πλήρη αποκοπή από το ίδιο το άτομο (αν κρίνουμε ότι αυτό είναι το σοφότερο). Αυτό, δεν είναι απαραίτητο να γίνει με ένταση καθώς το άτομο θα λάβει ασυνείδητα το μήνυμα από εμάς.
Τέλος, ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ στη θέση μας διότι είναι σχεδόν σίγουρο (εκτός κι αν πρόκειται για κοντινό μας άτομο που είναι πρόθυμο να μας ακούσει και να αλλάξει) ότι ο χειραγωγός θα επιμείνει και θα μας ενοχλεί για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Η αποφασιστικότητά μας εδώ παίζει καθοριστικό ρόλο διότι σε περίπτωση δικής μας υποτροπής, θα βάλει όλα του τα δυνατά για να αποτρέψει παρόμοια "ανυπακοή" στο μέλλον. Το θετικό είναι ότι σπάνια ο χειραγωγός θα επιμείνει πάνω από 2-3 φορές, όντας δειλός, από την στιγμή που έχει αποκαλυφθεί, θα φύγει ψάχνοντας για ένα πιο εύκολο θύμα.